”Hamstraus on outo juttu, 2010-luvulla! Elämme hullussa tavarapaljoudessa ja vielä säilömme, mitä varten? Luulen, että aika paljon siinä on unelmaa: jos mulla olisi kesämökki, sitten kun olen laihtunut, kohta leivon superkakun, ajattelin tehdä terveellisempää ruokaa… Siis ihminen ei hyväksy itseään sellaisena kuin on! Miksi en muka kelpaisi ihan tavis-maijana?” Näin pohdiskeli ystäväni, joka oli heivannut 5 Ikean kassillista (uusi tavaran mittayksikkö :)) kamaa kirpputorille ja kokenut vapautuksen tunteen, jonka kassillisten poistuminen mukanaan tuo.
Mikä saa meidät keräilemään? Onko kyse opistusta tavasta, suomalaiseen alitajuntaan syöpyneestä pula-ajasta? Koskaan ei tiedä, jos vaikka tarvitaan. Pitää varautua pahimman varalle.
Onko kyseessä kiltteys, suomalaisten niin ihana ja rasittava luonteenpiirre? Jos on saanut lahjaksi, ei voi heittää pois, ettei lahjan antajalle tule paha mieli. Vaikka lahjan antaja olisi jo unohtanut antaneensa sen ja se olisi ostettu pakolliseksi vastalahjaksi.
Vai onko ostaminen niin kivaa, että kama on vain ikävä sivutuote? Olen raivannut talouksia, joista löytyy kaupan muovipussissa vaatteita hintalaput yhä paikallaan. Vaate ei ole päässyt henkariin asti, saati käyttöön. Ja kun ostamisesta on muutama vuosi, vaate on jo poissa muodista ja joutuu kirpputorille. Second-handin ostaja saa first-handin tuotteen.
Onko tässä mitään järkeä? En usko, että ihmiset ovat olleet onnellisempia ennen SEN VUOKSI, että heidän omaisuutensa on saattanut mahtua matkalaukkuun. Luulen, että he ovat olleet onnellisia SIITÄ HUOLIMATTA. Miksi me emme ole tyytyväisiä? Siksi, että meillä on liikaa. Luulen minä.
PS. Ystäväni, tavis-maijana sinä olet juuri Sinä, eli riittävän hyvä ja ihana! Kelpaat minulle, kelpaa siis itsellesikin!
4 kommenttia
Comments feed for this article
12.4.2010 klo 23.14
Anne
Mielenkiintoinen kysymys, jota olen itsekin joutunut miettimään, kun talo täyttyy tavaroista ja niistä eroon pääseminen on tuskallisen vaikeaa.
Olen itse keski-ikäinen karjalainen. Tein sukuni tavan mukaan vaatteet itse teini-ikäisestä alle kolmekymmpiseksi ja kehitin erikoisen suhteen kankaisiin ja vanhoihin vaatteisiin ”kangas on vielä ihan hyvä, tästä voisi vielä tehdä jotakin” tai ”muoti toistaa itseään, kohta ovat kasarivaatteet taas suurinta huutoa”. Ja oikeasti en ole tehnyt/korjannut vaatteita vuosikausiin – on olevinaan liian kiire.
Sanon syyn sille, etten voi erota vanhoista vaatteista tai vanhoista kankaista, olevan säästäväisyys. Pitkälti se taitaa olla myös sitä, ettei halua luopua vanhoista muistoista, joita varsinkin itse tehtyihin vaatteisiin liittyy. Onneksi teini-ikäiset tyttäreni ovat löytäneet joitakin vanhoja vaatteitani, joten jotkut hameet ja puserot ovat uudelleen käytössä. Ensi kesän projekti on kuitenkin erota vaatteista, joita en ole käyttänyt viimeiseen 5 vuoteen. Tiedän sen olevan tuskallista, mutta vielä luopumista tuskallisempaa on tupaten täydet vaatekomerot, joista ei löydä edes niitä vaatteita, joita päällensä haluaisi (ja jotka vielä päälle sopivat)
12.4.2010 klo 23.28
Fireporter
Entinen yhtiökumppanini sanoi joskus, että ”Jos kolmeen kuukauteen ei ole käyttänyt jotain tavaraa, sitä ei tarvita ja se saa mennä.”
Ihan näin jyrkkään toimintaan en kyllä itse pysty, mutta jotain ajatusta tuosta kommentista on kyllä mieleen jäänyt…
12.4.2010 klo 23.49
Maria Laitinen
Mitä noihin itse tehtyihin vaatteisiin tulee… auttaisikohan valokuvaaminen? Tuli vain mieleeni, että jos ottaisi valokuvia itse tehdyistä tuotteista, voisi katsoa niitä. Muistot säilyisivät ja kaappiin saisi tilaa.
Fireporterilla lienee ollut rikkaanpuoleinen yhtiökumppani. Uudet sukset, kesävaatteet, asuntoauto, kesämökki, purjevene… joka vuosi? 😉
17.4.2010 klo 19.38
Riitta Raivari
Mulla on VAATTEISSA viime vuosina alkanut (Luojan kiitos!) syntymään tuota ajattelua, että jos ei jotain vaatetta ole käyttänyt esim. kahteen vuoteen yhtään ainutta kertaa, niin se todellakin SAA MENNÄ! Olen viime talven aikana jo kerran raakannut vaatekaappiani melko rankalla kädellä, mutta kyllä se on tehtävä kevät ja kesävaatteiden kanssa uudestaan…. 😦 🙂