Katariina on iltakävelyllä. Hän huomaa kadun päässä sijaitsevan suuren metallisen paperinkeräysastian ympärillä papereita. Moisesta huolimattomuudesta suivaantunut Katariina poimii yhden. Se on naapurin Paten kotivakuutuslasku. Laskulla näkyy, että Paten omaisuus on vakuutettu sangen korkeasta arvosta. Koko perheellä näyttää olevan sairauskuluvakuutus ja tapaturmavakuutus. Kodin osoitteen lisäksi paperista löytyvät kaikkien henkilötunnukset loppuosineen.

Seuraavaksi Katariina poimii Paten palkkakuitin. Siinäkin on henkilötunnus ja paperia tutkittuaan Katariina ei enää ihmettele naapureiden uutta autoa eikä kahta vuosittaista Thaimaan-matkaa. Myös Paten puhelinlasku löytyy lähettyviltä ja puheluerittelyn mukaan Pate on soitellut sangen usein 0700-alkuisiin numeroihin. Vähän kauemmas lennähtäneessä paperissa on netistä printattu avioerohakemuslomake, lyijykynällä täytetty ja hakijana näyttää olevan rouva.

Katariina ja Pate vaihtavat joskus kuulumisia pensasaidan yli. Kerran puheeksi oli tullut Facebook. Pate oli julistanut olevansa ”vanhan liiton mies”, joka ei moisiin palveluihin luota. Kuka tahansahan voi tunkeutua hänen yksityiselämäänsä ja sairaat pedofiilit vakoilla hänen lastensa kuvia sieltä. Niinpä.

Katariinaa alkaa hävettää hänen uteliaisuutensa ja korvat punaisina hän kerää hajallaan olevat dokumentit. Hän yrittää työntää niitä täpötäyteen keräyslaatikkoon, mutta paperit liukuvat takaisin laatikon suuluukusta. Katariina ottaa paperit mukaansa ja soittaa Paten ovikelloa. Tämä tulee avaamaan ja Katariina kertoo hänelle, miten löysi paperit. Pate ei ole tullut ajatelleeksikaan, että hänen jätepaperiin laittamiensa dokumenttien perusteella perheestä voi tehdä melkoisen analyysin ja rikollisemmalla mielenlaadulla varustettu löytäjä pystyisi helposti käyttämään niitä vaikka identiteettivarkauteen. Paten postin jakamisella olisi voinut olla todella laajamittaiset seuraukset.

Katariina kertoo Patelle olleensa jo useamman vuoden NetPostin käyttäjä. Hänen vakuutus-, autovero-, televisiomaksu- ja lehtilaskunsa, palkkakuittinsa sekä monet muut postinsa tulevat sinne sähköisessä muodossa. Siellä ne pysyvät tallessa monta vuotta, hyvässä järjestyksessä ja ne on helppo maksaa. Kotiin ei kerry turhaan papereita, joita täytyy silputa ennen kuin ne voi laittaa roskikseen. NetPostissa Katariina käy samalla, kun asioi nettipankissa. Hänen entisessä pankissaan siihen ei ollut mahdollisuutta ja siksi Katariina vaihtoi pankkia. Monet laskut Katariina saa suoraan e-laskuina, mutta ei kaikkia. Näin palvelut täydentävät toisiaan.

Pate sanoo tutustuvansa heti palveluun ja kiittää lämpimästi Katariinaa tämän vaivannäöstä.

Kun kuulin tuttavaltani hänen löytämistään papereista, ajattelin, että tarina on varsin hyvä esimerkki NetPostin hyödyistä. Yksityiskohtia on muutettu ja olen keksinyt siihen lisää, mutta se voisi kokonaisuudessaan olla totta. Tämä blogikirjoitus on osa NetPostin ja Tavararemontin yhteistyötä, jossa haluamme auttaa ihmisiä vähentämään paperin määrää sekä niihin liittyviä tietoturvariskejä. Papereista kirjoitti myös Postiblogi. Tutustu ihmeessä Netpostin palveluun ja rekisteröidy käyttäjäksi.


Advertisement