Suomen Professional Organizerit ry perustettiin jo viime vuonna ja tänä vuonna toiminta on päässyt kunnolla vauhtiin. Tämä on sen ansiota, että Anne te Velde-Luoma on kouluttanut kahdessa erässä yhteensä noin 30 alan ammattilaista. Hän luennoi lokakuussa Osaava nainen -tapahtumassa ja Helsingissä Terveys-messuilla. Yhdistys sai omat osastot molempiin tapahtumiin ja me Tavararemontti-tiimiläiset olimme Helsingin tapahtumassa koko viikonlopun.

Teimme messuvieraille roinatestin. Kun esittelimme sitä, ohikulkijoilta kuului naurahduksia ja täyttäessään testiä osa nauroi kysymyksille ääneen. Ilmeisesti osui ja upposi. Kerroimme myös, mitä me ammattijärjestäjät teemme. Pääkaupunkiseudulla toimii nyt jo useampi Professional Organizer-yrittäjä ja yhdistyksen jäsenet  Tarja Kesti, Olga Toppari, Arja Toivonen, Heli Leutonen ja Paula Mäntynen olivat osastolla jututtamassa ja testailemassa messuvieraita. Osaston ulkoisesta ilmeestä päävastuun kantoivat Minna Luoma ja Reija Wihinen.

Kuulimme monenlaisia tarinoita. Osa kävijöistä oli jo aloittanut raivauksen. Yksi kertoi ottaneensa neljäksi viikoksi lastenhoitajan ja käyneensä kaikki kodin tilat läpi. Kun kysyimme, miltä raivauksen jälkeen on tuntunut, hän vastasi, että todella helpottavalta. Yksi ohikulkija kertoi, että tekee raivausta kuten työtä eli joka päivä vähän. Kukaan tee-se-itse raivaajista ei sanonut katuvansa siihen ryhtymistä, päinvastoin. Poislaitettuja tavaroita ei yleensä kaivata, vaikka aloittaminen on ollut vaikeaa ja luopuminen tuskallista.

Ohitsemme kulki myös ihmisiä, jotka hymyillen sanoivat tiedostavansa ongelman ilman testiäkin ja kiiruhtivat eteenpäin. Osastolla vieraili satoja ihmisiä, joille testi toi ajattelemisen aihetta. Osa istahti hetkeksi lepuuttamaan jalkojaan ja toisten kanssa kävimme syvällisiäkin keskusteluja tavarasta ja ajankäytöstä. Saamastamme palautteesta ja roinatestin tuloksista päätellen tavaraongelma suomalaisissa kodeissa on todella suuri. Nuoretkin saivat pistemääriä, joiden perusteella he ovat vaarassa päätyä tavaravankilaan. Saimme kertoa, että apua taisteluun on saatavissa sekä Annen kirjasta ”Kaaoksen kesyttäjä” että ammattilaisten palveluista. Vertaistuelle ja tavaran- ja ajanhallinnan kursseille olisi kysyntää. Sen tietävät ainakin ne, jotka ovat yrittäneet ilmoittautua työväenopistoon sellaisille. Kurssit ovat täyttyneet jopa muutamassa minuutissa ilmoittautumisen auettua nettiin.

Haluamme tilaa ja vapautta. Kollegani kertoi, että sisustusalan opettaja oli näyttänyt Ordinaren nettisivuja ja kertonut, että tässä on sisustuksen tulevaisuus. Haluamme, että kotimme on levon paikka, ei energiaimuri. Tehdään niistä sellaisia!

Messuosasto valmiina vastaanottamaan vieraat

Tanja Kukkonen ja messuvieraat roinatestin kimpussa

Kuhinaa osastolla

Advertisement