Koen olevani etuoikeutettu, kun ihmiset lähettävät minulle tällaisia kysymyksiä. Kiitos, Herra P., kun annoit luvan julkaista tämän blogissani.
Kysymykseni on: miten innostaa ja motivoida hamstraava ja tavaraan takertuva puolisoni luopumaan tavarasta? Syyllistäminen, valittaminen ja marmattaminen ovat käytännössä osoittautuneet huonoiksi keinoiksi. Keskustelunavaukseni ajautuvat yleensä keskinäiseksi kinasteluksi siitä mitä, miten paljon ja millä keinoin tavaraa pitäisi vähentää. Ne syövät käytännössä meiltä molemmilta energiaa, jota lapsiperheessä ei arjen rumban keskellä tunnetusti ole liikaa.
Ongelman ydin on seuraava: koen itse että nimenomaan puolisollani on ihan tajuttoman paljon turhaa tavaraa joista suurinta osaa hän ei koskaan käytä. Häntä ei tavaran runsaus ei selvästikkään samalla tavoin ärsytä, vaikka toki hänkin toisinaan kipuilee sisustuksen ikuista keskeneräisyyttä ja ihan vapaaehtoisesti vastikään karsi sadoista kirjoistaan noin neljäsosan (odottamaan ullakolle sitä kaunista päivää kun on aikaa myydä ne). Itse ahdistun kotimme runsaasta tavaramäärästään tavattomasti, en koe kotiamme kovinkaan viihtyisäksi. Toki minulla itsellänikin on vähennystarpeeni, mutta jos pitäisi antaa jonkinlainen veikkaus henkilökohtaisen tavaran jakosuhteesta puolisoni ja itseni välillä niin sanoisin että se on siinä 7-3 tai 8-2 paikkeilla.
Hyviä tapoja motivoida puolisoani mukaan karsimaan lyhyessä ajassa / kertarysäyksellä kotimme tavarat sekä osoittaa ahdistukseni syy puolisolleni otetaan ilolla vastaan.
Herra P.
Voi voi sentään. Kuulostaa varsin kimurantilta tilanteelta. Enpä lupaa, että viisasten kiveä tässä löydän, mutta voin kertoa muutamia asioita, joita tulee mieleeni.
Jos olet seurannut Himohamstraajat-ohjelmaa (minä olen katsonut vain yhden jakson ;)) siellä näyttää olevan sellainen tilanne, että tavaraa tullaan raivaamaan väkisin ja pakottamalla toinen siihen. Seuraukset eivät ole hyviä. Mielestäni luopumisen vapaaehtoisuus on kaiken lähtökohta. Jos ihminen pakotetaan luopumaan sellaisesta, mikä on hänelle tärkeää, kävellään hänen ylitsee. Raivauksen tuloksetkaan eivät jääne pysyviksi.
Toisaalta taas, parisuhteessa eläminen tällaisen ihmisen kanssa verottaa voimia ja henkistä energiaa. Liika tavara itsessään jo imee energiaa ja kun asiasta tulee vielä riitaa, on elämä varmaan molemmilla osapuolilla hankalaa. Tilanteesta kärsii koko perhe, myös lapset. En usko, että vaimosikaan varsinaisesti nauttii tavaramäärästä. Hän vain tarvitsee sitä johonkin.
Itse kyselen asiakkailtani, mitä tavara heille antaa. Aika usein tavarat antavat turvallisuutta tai oikeammin turvallisuuden tunteen. Tai niihin liittyy ”sukuvelvoitteita” eli suvun tavarat on ”pakko” säästää. Jotkut eivät raaski heittää pois käyttökelpoista ja ehjää tavaraa, vaikka se olisi tarpeetonta. Toisille taas shoppailu antaa mielihyvää, jota pitää kokea kerta toisensa jälkeen. Seuraukset näkyvät jossain eli kotina kasoina ja tilillä miinuksena. Olen myös huomannut ja lukenut, että masennus voi olla syynä tavaran kertymiseen. Masentuneen ihmisen päätöksentekokyky on heikentynyt ja voimat vähissä. Toisilla tavaramäärä on vain optinen harha, joka johtuu huonosti järjestetyistä kaapeista. Näissä tapauksissa kaappien järjestäminen vähentää tasoilla näkyvää tavaraa huomattavasti.
Sen tarkemmin perheenne tilannetta tuntematta, en esitä mitään ratkaisuvaihtoehtoja, vaan pikemminkin kyselisin vähän.
Oletko tarjonnut vaimollesi apua? Häntä voisi ilahduttaa, jos ottaisit asiaksesi laittaa vaikkapa Huutonetiin myyntiin ullakolle viedyt kirjat. Tai jospa tekisitte sen yhdessä? Voisitko ajatella, että auttamalla vaimoasi kirjojen laitossa voisit osoittaa, että välität hänestä ja kodistanne? Voisitko ehdottaa, että jos kirjat eivät mene kaupaksi, ne lahjoitettaisiin johonkin? Kirjoista voi tehdä paketteja esim. kaikki dekkarit yhteen kuvaan päällekäin siten, että selkämyksestä näkyvät nimet. Näin pääsee kerralla eroon useammasta kirjasta. Huutonetissä on oma osasto kirjapaketeille.
Voisitko samalla jutella vaimollesi tunteistasi (että sinua harmittaa, suututtaa ja jopa ehkä hävettää), että kotiinne ei voi kutsua ihmisiä tai kuinka olisit iloinen ja helpottunut, jos tavaraa vähennettäisiin? Olisiko kodissanne huone tai nurkkaus, joka julistettaisiin kamavapaaksi vyöhykkeeksi ja sinä olisit vastuussa sen pysymisestä siistinä?
Nämä ovat hankalia asioita. Toisen yli ei voi kävellä, eikä väkisin muuttaa. Puhumalla avoimesti ja minä-muodossa tavaran aiheuttamista tunteista, voisi olla jotain vaikutusta. Mutta viime kädessä sokeasta ei saa näkevää kuin ihmeellä.
Ja omia tavaroitaanhan voi raivata. Ehkä toinen huomaa, miten mukavaa se on, kun tavara vähenee…
Voimia ja tsemppiä sinulle ja perheellesi!
Maria
PS. Kysymyksestäsi inspiroituneena mietin joululahjaideaa heille, joilla on jo kaikkea – liikaa. Minulta voi ostaa raivauslahjakortin siten, että teen ensin Tupatarkastuksen. Siinä voimme yhdessä lahjanantajan ja -saajan kanssa selvittää, haluaako saaja ottaa lahjakortin vastaan. Jos saaja ei halua tai tarvitse apua, en veloita Tupatarkastuksesta. Mutta olen aika hyvä houkuttelemaan raivauksen aloittamiseen 😉
11 kommenttia
Comments feed for this article
17.11.2010 klo 21.04
hamstraaja minäkin
Katsoin myös yhden osan Himohamstraajat-ohjelmasta, jossa koti muistutti kaatopaikkaa! Maria ammatilaisena jo hyvin valotti asiaa. Meitä ihmisiä on erilaisia ja toisia ei tunnu epäjärjestys haittaavan. Auttaiskohan, jos nappaisi valokuvia kotoa, kuvat kertovat enmmän kuin sanat.(miettisi samalla vaikka huonekalujen järjestystä.) Voisi myös järjestää omaa tilaa jokaiselle, joka liikaa rönsyilee, raivaa omistaan pois. Syyllistäminen ei varmaan auta. Meidän naisten kanssa joutuu olemaan aika hienovarainen 😉
17.11.2010 klo 21.09
Heli
Hyviä neuvoja edellä, tuota jokaisen omaa tilaa minäkin olisin ehdottanut.
Kannattaisi varmaan keskustella (koko perheen kesken) rakentavasti siitä, mitkä tavarat ylipäänsä ovat kenenkin tavaroita. Ja mitkä ovat yhteisiä. Tämä liittyy siihen, kuka niistä luopumisesta saa päättää ja kuka samalla myös vastaa niiden pysymisestä järjestyksessä ja ”rajoissa”.
18.11.2010 klo 16.59
Sirpa Hallenberg
Jospa tekisit niitä muita kotihommia, jota vaimolle jäisi aikaa ja mahdollisuus raivaushommiin. Kannattaisi myös tarjota apua siinä raivaamisessa, motkottamisesta ja syyllistämisestä ja nalkuttamisesta ei ainakaan ole mitään hyötyä vaan niillä voi jopa olla päinvastainen vaikutus. Kannattaisi sitä paitsi tosiaankin keskustella siitä, mitkä ovat kenenkin tavaroita ja mitkä yhteisiä sekä siitä, mikä merkitys tavaroilla on kenellekin. Ja missä kulkevat ne rajat, jotka kenenkin pitäisi toisessa ihmisessä hyväksyä. Mikä on sallittavaa keräilyä (esim. postimerkkien kerääminen?) ja mikä ei (vanhat sanomalehdet?).
18.11.2010 klo 17.47
Maria Laitinen
Kiitos kommenteistanne. Hyviä ehdotuksiakin tuli. Hamstaaja ehdotti valokuvan ottamista, Heli koko perheen yhteistä palaveria ja Sirpa keräiltävien kategorisointia sallittuihin ja ei-suotaviin. Toivon, että Herra P. saa tästä vastauksia ja vinkkejä. Mutta kuten jo artikkelissa totesin, aihe on äärimmäisen herkkä ja vaatii sekä hyvää tahtoa että viisaita sanoja. Niitä toivotan kaikille ongelman kanssa kamppaileville!
19.11.2010 klo 14.28
Herra J.
Samoja fiiliksiä Herra P.:n kanssa. Ongelmana meillä ei tosin ole kirjat vaikka kirjahyllyt reunustavat jokaista vapaata seinää ja niitä on tuhansia kahdessa rivissä peräkkäin. Lundia kylla kestää. Anopin kuolinpesästä (2v sitten) tulleet nyssäkät reunustavat kirjahyllyjen edustaa ja vaatekaappeja. Nykyään vaatekaappini on ”ulkoistettu” eteiseen, jossa paidat ja housut roikkuvat yläkaapin kahvoista, kun vaatekaappeihin ei pääse ja eteisen päällysvaatekaappi on täynnä. Onneksi siinä sentään on liukuovet. Vaimon kaapit on täynnä lapsuuden pelejä ja palapelejä, joita ei ole tehty sen jälkeen, kun muutimme 12v. sitten yhteen. Molempien lasten synttärit jäi pitämättä jo toista kertaa ja vieraat kutsumatta, kun eihän tänne kaaokseen ketään voi kutsua. Vaimoni ei ole vielä valmis selvittämään läjiä enkä tiedä milloin olisi. Tilanne alkaa olla kaikin puolin sietämätön.
19.11.2010 klo 15.14
Rouva X
Ihan kuin omasta kynästäni! Sekä Herra P:n että Herra J:n tilanne kuulostaa niin tutulta. Ainoa erona on se, että meillä asiasta kärsin minä ja tavarat ovat mieheni.
Herra P:n ja monen vastaajan mainitsemat keskustelunavaukset muuttuvat lähes aina kiistelyksi, eikä apuni tai kenenkään muun apu järjestämisessä kelpaa, koska kukaan muu ”ei voi ymmärtää tavaroiden logiikkaa ja järjestää niitä”. Ja mieheni mielestä apua ei edes tarvitse, koska hän ei näe epäjärjestyksessä minkäänlaista ongelmaa. Hänen mielestään ongelma on ainoastaan minun vaatimukseni järjestää.
Ymmärrän, että jokaisella on oikeus omaan kotiin ja omaan tilaan omassa kodissaan, mutta kärsin tilanteesta kovasti, koska haluaisin itse asua kodissa, jossa ei ole jatkuvaa tarvetta kiistellä epämääräisistä, kasvavista, massiivisista kasoista.
Oman rajani olen vetänyt siihen, että jatkuvien riitojenkin uhalla kodin yhteisen tilan on pysyttävä asumiskelpoisina ja perussiisteinä. Esim. takit pitää pystyä ripustamaan naulakkoon, keittiön työtasoilla pitää pystyä tekemään ruokaa ja kotiin pitää pystyä kutsumaan vieraita.
Miehelläni on kodissa omaa tilaa, jonka käyttöön yritän olla puuttumatta, jos siitä ei ole vaaraa muille (esim. kasa ei ole kaatumassa kenenkään päälle tai estä lattian imuroimista). Oman hyllyn päälle saa siis rakentaa massiivisen kasan ja itse yritän purra kieltäni aina, kun näen sen ja olla nalkuttamatta. Tällaista puolisoni omaa tilaa on noin 70-80% kotimme kaapeista, kirjahyllyistä jne. Mieheni todennäköisesti sanoisi, että hänen käytössään on paljon vähemmän kuin 70% säilytystilasta, koska hän hahmottaa esim. lattian ja kaikenlaiset pöytäpinnat mahdolliseksi säilytystilaksi ja minusta ne ovat tilaa, jonka tarkoitus on pysyä tyhjänä, jotta kodissa voi elää ja toimia, esim. lukea Hesarin ilman, että tarvitsee siirtää mitään. Siis noin 70-80% kaapeista ja hyllyistä ja niiden päällä olevasta tilasta on sellaista, johon yritän olla puuttumatta. Olen miettinyt paljon sitä, kuinka paljon tilaa voi ja saa vaatia omassa kodissaan: pitäisikö suhdeluvun olla jotain muuta ja jos niin, millä perusteella.
Hoarders-televisiosarjan katsominen on auttanut minua ymmärtämään ajattelutapaa, joka tavaran keräämiseen liittyy. Mielestäni on kysymys ihan samasta asiasta, vaikka meillä ei yhtään samalta näytäkään. Ainut syy sille on, että en itse voisi elää niin ja siksi riitojenkin uhalla rajoitan. Sen takia tuntuu ikävältä, kun lukee vinkkejä, että asiasta kannattaa keskustella ja toista ei saa määräillä omassa kodissaan.
Toivottavasti tästä herää enemmän keskustelua, koska asia on pinnalla meillä koko ajan ja aiheuttaa suunnattomasti pahaa mieltä puolin ja toisin.
Täältä löytyy myös keskustelua samasta aiheesta:
http://unclutterer.com/2008/06/24/what-to-do-if-you-are-organized-and-your-partner-isnt/
19.11.2010 klo 15.40
Rouva X
Täsmennyksenä vielä edelliseen
”Ainut syy sille on, että en itse voisi elää niin ja siksi riitojenkin uhalla rajoitan. Sen takia tuntuu ikävältä, kun lukee vinkkejä, että asiasta kannattaa keskustella ja toista ei saa määräillä omassa kodissaan”
Tällä tarkoitan sitä, että lukuisat keskustelu- ja kompromissiyritykset eivät ole johtaneet tilanteeseen, jossa mieheni itse haluaisi järjestää kasojaan (koska ne eivät häntä häiritse). En kuitenkaan voi elää kodissa, jossa on esim. ruokamyrkytyksen vaara sen takia, että keittiötä ei pystyisi siivoamaan, joten riitelynkin uhalla hätistän kasat keittiöstä.
21.11.2010 klo 13.09
Maria Laitinen
Herra J. ja Rouva X kiitos hyvistä kommenteistanne!
Ja Rouva X, minulla meni viikko, ennen kuin osasin vastata Herra P:lle ylipäätään, koska aihe on todellakin niin vaikea. Tilanne on sama, kuin jos alkoholistille sanotaan, että lopeta juominen. Jos hamsteri ei itse ymmärrä omaa tilaansa eikä ongelmaa ole, läheinen on melko kädetön. On kuin yrittäisi sanoa sokealle, että ”katso nyt”.
Miettiessäni vastausta juttelin asiasta ystäväni kanssa ja häneltä tuli tuo idea omasta tilasta, jonka siisteys on hamsterin läheisen vastuulla. Näin kodissa olisi ainakin yksi tila, jonne läheinen voisi paeta kaaosta.
Puhuminen auttaa lähinnä läheistä itseään, kun kertoo selkeästi toiselle vaikkapa näin: ”Olen vihainen ja pettynyt siihen, että meillä on kauhea sotku. Minulle aiheuttaa epätoivoa se, etten saa pidettyä järjestystä kodissamme ja toivottomuus hiipii mieleeni vähän väliä. Minua suututtaa, kun joudun loikkimaan tavarakasojen yli. Lisäksi minua pelottaa, että asuntoomme tulee syöpäläisiä, kun en voi siivota haluamallani tavalla. Tunnen inhoa ja vastenmielisyyttä tavarakasoja kohtaan. Minua nolottaa ja hävettää, kun ihmisiä tulee käymään. Tunnen avuttomuutta ja lamaannun, kun minä en voi tehdä mitään kasojen pienentämiseksi. Tunnen itseni ulkopuoliseksi kodissamme, jonka tavara on vallannut ja yksinäiseksi, kun koen, ettet ymmärrä minua.”
Läheinen kertoo omista tunteistaan minä-muodossa. Sen tarkoitus ei ole muuttaa toista, vaan kertoa vain omia ajatuksiaan ja tunteitaan. Näin voi välttää katkeroitumista.
Toivottavasti tämä ei pahoita Rouva X:n, eikä muidenkaan, mieltä vielä enemmän, se ei ollut tarkoitus 🙂
21.11.2010 klo 23.04
Rouva X
Kiitos ajatuksista!
Itse asiassa olen sanonut jotakuinkin näin ”Minulle on tärkeää, että kodissamme säilyy järjestys, jossa tiedän, missä tavarat ovat” ja ”Haluan, että tämä on myös minun kotini, jossa sinulle tärkeät tavarat eivät vie kaikkea tilaa”
Ja jos uusi ihminen tulee käymään, hän ei todennäköisesti tiedä, miten paljon energiaa tavaroiden määrän hillitsemiseen menee, sillä meillä on ihan siistiä ja tilavaa. Seuraanhan itse esim. järjestämiseen liittyviä blogeja ja toteutan niiden ideoita omalla kohdallani ja perheen yhteisten tavaroiden suhteen 😀 Mutta perusmentaliteetti tavaroiden suhteen voi olla todella erilainen myös samassa perheessä, ja halusin purkauksellani herättää keskustelua siitä.
Herra J:n kommentista minulle tuli mieleen vielä ”emotional clutter”, josta usein puhutaan syynä sille, miksi järjestäminen voi olla vaikeaa. Perittyihin tavaroihin voi sisältyä niin voimakas tunneside, että niitä ei uskalla järjestää
21.11.2010 klo 23.29
Maria Laitinen
Rouva X, olen huomannut, että ihmisten ”kauhea sotku” voi olla lähes mitä tahansa. Joko siisti koti, jossa vain kaapit ovat epäjärjestyksessä tai sitten koko kodissa on ihan oikeasti kosminen megahässäkkä.Sotku on siis hyvin subjektiivinen käsite.
29.11.2010 klo 20.06
Ipana
Hei kaikki rojuholistien puolisot/ystävät!
Tiedän miltä teistä tuntuu, mutta sillä erotuksella, että olen itse se rojunkerääjä… Minun mieheni on kymmeniä kertoja huomautellut, nalkuttanut ja syytellyt minua kaaoksesta, joka vallitsee minun työhuoneessani. (Tosin tällä hetkellä huone muistuttaa varastoa enemmän kuin työhuonetta). On luvannut raikotakin sen, mutta olen saanut raivarin. Minun kamoihini ei saa koskea! Heittää pois kuitenkin tavaroita, joita tarvitsen.
Hamstraus on varmaankin peritynyt isältäni, joka ei halunnut heittää mitään pois. Sanoi aina, että sitä voi joskus vielä tarvita. Hän säästi jopa ruosteisia nauloja uusiokäyttöön. Hän oli köyhästä kodista ja siksi oli oppinut säästämään kaiken vähänkin käyttökelpoi-sen. Isän kuoltua veivät sisareni autotallista monta säkillistä aivan selkeää rojua kaatopaikalle. Minua ei huolittu mukaan, koska olisin varmaan säästänyt tavaroita, mitä en olisi kumminkaan tarvinnut. Mökötin heille siitä jonkin aikaa, koska ajattelin heidän hävittäneen isälleni tärkeitä tavaroita…
Kärsin itsekin tuon työhuoneeni kaaoksesta ja saan usein raivarin,kun en löydä jotain tarvitsemaani sen kaaoksen keskeltä. Muut huoneet pidän kunnossa, mutta koen jotenkin toivottomaksi työhuoneeni raikkoamisen. Kun ei ole paikkoja mihin tavaroita järjestäisin eikä rahaa ostella säilytyskoreja, yms., millä saisin kaaosta taltutettua. 😦
Kun sekaan ei juuri mahdu niin on vaikea alkaa selvittämään sitä sotkua. Huoneeseen vie kapea eteiskäytävä, johon on miltei mahdoton tavaraa siirrellä, koska sieltä ei sitten pääse mihinkään. Olen muutaman tunnin lähiaikoina uhrannut huoneeni selvittämiseen ja sainkin poltettavia papereita sekä aikakauslehtiä heitettyä keräykseen. 🙂
Vanhempi tyttäreni on tulossa ulkomailta uuden poikaystävänsä kanssa ennen joulua viikoksi Suomeen ja minulla on hirveä paniikki, että tuo työhuone pitäisi saada tyhjäksi. En muuten kehtaa päästää poikaa meille… 😦
Mieheeni kohdistuvat tunteenpurkaukset eivät kohdistu sinäänsä häneen vaan olen vihainen itselleni, että olen niin saamaton. Näin on varmaan ainakin joidenkin teidän puolisoilla tilanne. Ehdottaisin, että ostaisitte vaikka nättejä säilytyskoreja/laatikoita ja sanoisitte, että löysin halvalla ja ajattelin, jos sinulla olisi näille jotain käyttöä. 🙂 Näin saaja saa itse päättää, mitä niihin laittaa. Mieheni on joskus muutaman laatikon tuonut ja olenkin niihin sitten järjestänyt jotain tavaroitani. Luulen, että tuo roju edustaa minulle asiaa, joka on täysin minun hallinnassani. Eli niihin ei kukaan saa kajota! Kun elämäni on välillä pitkälti muiden hallinnassa, kuten työnantajan, opettajan (opiskelen ja käyn osapäivätyössä), aviomies määrää rahavaroistamme, lapset osittain vapaa-ajan käytöstäni, jne., niin haluan hallita edes jotain…
Tsemppiä teille kaikille ja kärsivällisyyttä! Kyllä se herääminen joskus vielä tapahtuu. Minulla siihen on mennyt 7 vuotta. Pitäkää peukkuja, että ehtisin kesyttää oman kaaokseni. 🙂