Näin viestitteli Twitterissä ystäväyrittäjäni Teemu. Yritänpä auttaa:
1. Järjestä viestit ensin lähettäjän mukaan.
2. Aloita helpoimmin kategorisoitavista lähettäjistä. Jätä hankalimmat viimeiksiksi.
3. Mieti, mistä kansiosta kunkin lähettäjän viestejä etsisit ja tee kansio lähettäjälle tai asialle, johon viestit liittyvät. Minulla on omat kansiot esimerkiksi Googlelle, Twitterille ja LinkedInille sekä kansiot nimeltä Lehdistöasiat, Kierrätys ja uusiokäyttö sekä Mainostamisasiat. Viimeksi mainituissa on viestejä monelta lähettäjältä. Kirjautumiset-kansiosta löytyvät kaikki sellaiset rekisteröitymiset eri nettipalveluihin, joihin ei liity muuta sähköpostia. Jos sähköpostia tuleekin lisää, voit perustaa aiheelle uuden kansion ja siirtää kirjautumistiedot sisältävän sähköpostin sinne. (Ja sitten joku näsäviisas kommentoi, että kansion nimi pitää olla Rekisteröitymiset. Se on minun sähköpostini ja saan nimetä kansiot ihan sillä lailla kun huvittaa. Ja niin saat sinäkin. ;)) Yhteensä minulla on 33 kansiota tällä hetkellä.
4. Käy läpi kaikki lähettäjät ja tarvittaessa poista mainospostit. Siirrä ”valmiit” eli arkistoitavat viestit kyseiseen kansioon. Jätä keskeneräiset vielä inboksiin. Jos saman lähettäjän viestit liittyvät moneen asiaan, käy ne yksitellen läpi ja lajittele aiheen mukaan omiin kansioihinsa. Jos samaa asiaa on käsitelty monessa viestissä ja viestinvaihto näkyy uusimmassakin, voit halutessasi säästää vain uusimman viestin.
5. Päätä, mistä löydät parhaiten keskeneräiset asiat. Tarvitsetko niille vielä oman kansion vai riittääkö että ne ovat melkein tyhjässä inboksissa?
6. Ylläpidä inboksin järjestystä luomalla uusia kansioita heti, kun tarve ilmenee sekä siirtämällä viestit sitä mukaa kansioihin, kun niitä tulee ja ne on hoidettu. Myös kansioiden nimiä voi tarvittaessa muokata. Näin inboksi pysyy siistinä ja näet heti, mitkä asiat ovat vielä kesken.
Kokeile ja kerro, toimiiko. Minulla ainakin toimii 🙂
11 kommenttia
Comments feed for this article
15.7.2010 klo 20.05
jal53@Twitter
@Ordinare, kun kerran olemme törmänneeet GTD:n liepeillä
http://www.qaiku.com/go/7zao/
niin aiheeseen liittyen linkki:
http://lifehacker.com/5321180/turn-gmail-into-your-ultimate-gtd-inbox
15.7.2010 klo 20.22
Maria Laitinen
Kiitos kommentistasi, Jarmo! Vai pitääkö sanoa jal53@Twitter;)?
Vaikutti hieman haasteelliselta tuo Lifehackerin ohjeisto… Taitaisi jäädä tekemättä ainakin minulta. Itse olen hieman helpomman ja yksinkertaisemman organisoinnin kannalla. Mutta onko tämä joku mies/naisnäkökulma-asia?
Oletko kokeillut Lifehackerin ohjetta? Toimisikohan Outlookissa?
15.7.2010 klo 20.50
Susanna
Tiedätkö miten gmailissa saadaan viestit tungettua kansioihin? Saan laitettua vain tunnisteen ja sitten se luo sivupalkkiin niille kyllä oman lootan, mutta viestit jää edelleen inboxiin kuitenkin :S
15.7.2010 klo 20.53
Susanna
ahaa, klikkasin sitten tunnisteella varustetuille viesteille arkistoi, niin ne katosi postilaatikosta. Enhän mä nyt hävitä vaan mitään? :DD
15.7.2010 klo 20.58
Maria Laitinen
Juuri kokeilin samaa ja tunnisteella varustetut viestit löytyivät vielä 🙂
15.7.2010 klo 21.08
Teemu Korpi
Suurkiitos tästä. Pitää laittaa kokeiluun. Ensiapuna siirsin 2009 ja vanhemmat viestit omaan kansioonsa, vielä 4000 viestiä järjestettävänä. Kyllä tämä tästä 🙂
15.7.2010 klo 21.26
Maria Laitinen
Hienoa, jos tästä on apua. 6000 sähköpostia on aika paljon 🙂 Uskalsitko hävittää jotain? Olivatko ohjeet tarpeeksi selkeät?
15.7.2010 klo 21.32
Susanna
Olin ahkera. Kävin läpi lukemattomat ja järjestelin loput, inboxiin jäi 32 viestiä mitkä vielä pitää katsoa vähän tarkemmin. Tämä olikin hyvä tehdä nyt kun lähtöasetelma oli vain viitisensataa viestiä… Vanhemman meilini laatikkoon en taida uskaltautua 🙂 Kiitos Maria tästä inspiraatiosta!
15.7.2010 klo 21.42
Maria Laitinen
Hyvä Susanna! Kauanko siihen meni? Pienenkin ajan investoiminen järjestyksen luomiseen kannattaa, oli kyseessä tavaroiden tai vaikkapa sähköpostin järjestäminen. Kun tavaroilla (tai tiedostoilla) on paikka, ne on helpompi laittaa paikalleen.
16.7.2010 klo 7.05
Susanna
Ei siihen niin kovinkaan kauan mennyt. Päätin et käyn vaan lukemattomat läpi ja siirrän työjutut omaan kansioonsa. Sitten tulikin tehtyä samalla muutkin. Ehkä mä tunnin niitä säädin, vähän vaati opettelemista et mitä tapahtuu mistäkin, kun en ole vaivautunut perehtymään Gmailin saloihin…. Kannattaa kyllä oikeasti opetella, Gmail on täynnä elämää helpottavia featureita!
Vähäks oli mukavaa mennä aamulla inboxiin kun ei lävähtänyt tsiljoonaa lukematonta naamalle 😀
16.7.2010 klo 12.13
jal53@Twitter
Se Gmail-GTD -sivu, mihin itse asiassa oli tarkoituksen viitata, on
Click to access gtd%20with%20gmail.pdf
Tuo toinen linkkaus on uudempi sovellustapa, jota en itse ole käynyt edes paperilla läpi.
En käytännössä ole itse soveltanut tuota Murdaughinkaan menetelmää, mutta linkkaamallani Qaiku-kanavalla sitä suorastaan suositeltiin.